Potřebujeme:
- 1 kg kuřecích skeletů
- kuřecí ořez
- 1 cibule
- 1 mrkev
- stonek řapíkatého celeru
- 1petržel
- bylinky (libeček, šalvěj, tymián, petržel)
- černý pepř,
- nové koření,
- 2 bobkové listy,
- sůl
Z masa odřežeme tuk (ten použijeme třeba na roládu či paštiku). Troubu předehřejte na 220 stupňů, kosti a zeleninu dáme na plech, osolíme hrubou solí a pečeme do zezlátnutí. Kosti dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou.
Výpek na plechu zalijeme trochou horké vody a uvolníme připečené kousky. Nalijeme do hrnce k základu, přidáme koření a zeleninu. Postavíme na plotnu a velmi zvolna zahříváme. Pěnu sbíráme lžící. Vaříme několik hodin za občasného dolévání vodou. Vývar buď přecedíme přes síto, nebo přes ubrousek, nebo scedíme a pročistíme bílky.
Z tohoto základu můžeme udělat i dvojitý vývar, tzv. consomé.
Zcezený vývar zchladíme a uchováme. Můžeme ho i varem redukovat a pak zamrazit nebo zavařit do sklenic.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-kureci-vyvar-30-4-2010-2.html
Poslední tip, trik či komentář