Potřebujeme:
- 1/3 kg oloupaných brambor nakrájených na čtvrtky
- hrnek hrubé mouky
- sůl
- 100 g strouhaného tvrdého tvarohu
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžíci mletých ořechů
- 100 g mletého máku
- cukr moučka
- 3 lžíce másla
Nakrájené brambory uvařte do měkka. Slijte 2/3 vody, zbytek nechte. Horké brambory v hrnci zasypejte moukou, přikryjte poklicí a nechte na teplé (ne žhavé!) plotýnce 20 minut, aby se mouka propařila. Potom šťouchadlem rozdrťte a spojte brambory s moukou do hladké a poměrně tuhé hmoty. Horkou směs uložte zabalenou v utěrce do peřin, aby nevychladla.
Umletý mák smíchejte s cukrem.
Strouhaný tvaroh smíchejte s cukrem.
Na talíř servírujte tři kopečky škubánků, každý pokryjte jinou posypkou a polijte rozpuštěným máslem.
Malinová omáčka
Potřebujeme:
- 4lžíce malinového džemu
- 1 lžičku másla
- 1 lžíci sekaných vlašských ořechů
- šťávu z 1 pomeranče
Nejdříve opražte na pánvi vlašské ořechy. Poté přidejte lžíci másla a 4 lžíce malinového džemu. Nakonec vše zalijte šťávou z 1 pomeranče, popřípadě pomerančového džusu a zamíchejte.
Zdroj: Škubánky s mákem, tvarohem a malinovou omáčkou; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/skubanky-s-makem-tvarohem-a-malinovou-omackou.html [On-line 30.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář