4 porce
- 30 dkg mletých škvarků
- 60 dkg mouky
- 2 dkg droždí
- 2 vaječné žloutky
- 2 dkg soli
- 2 dl suchého bílého vína
- mletý pepř
- mouka k vyválení těsta
- 1 vajíčko k potírání těsta
Škvarky zformujeme tak, aby tvořily čtverec silný 1 centimetr, a vložíme je do ledničky. Ostatní suroviny důkladně smícháme a prohněteme, abychom získali středně tuhé těsto, které přikryjeme a necháme alespoň 30 minut odpočívat.
Potom růžky těsta vytáhneme do tvaru hvězdice, doprostřed vložíme škvarky, vytažené růžky přes ně přehneme a zabalíme.
Tzv. jednoduchým, eventuálně dvojitým přehnutím těsto třikrát složíme, přičemž po každém přehnutí je dáme odpočívat do ledničky.
Nakonec těsto vyválíme na tloušťku 3 cm, na povrchu nožem uděláme zářezy ve tvaru mřížky a nástrojem na vykrajování pagáčků nebo skleničkou vykrajujeme pagáčky.
Na povrchu je potřeme celým rozšlehanýmvajíčkema upečeme je v rozpálené troubě (při teplotě 200 °C).
Zdroj: TV Paprika Učíme se vařit http://tvpaprika.hu/cs/node/3646
Poslední tip, trik či komentář