Potřebujeme:
- 600 g hladké mouky
- 300 g mletých škvarků
- 2 lžíce ztuhlého vepřového sádla
- 2 žloutky
- 2 kelímky zakysané smetany
- ½ kostky droždí
- 2 lžíce mléka
- 1 lžičku cukru
- 2 lžičky soli
- 1 vejce na potření placek
Z droždí, mléka, cukru a lžičky mouky necháme vzejít kvásek. Sádlo i škvarky zahřejeme. Ze všech surovin včetně kvásku vypracujeme těsto, necháme vykynout, znovu promícháme a dáme dokynout. Vyválíme placku silnou maximálně 1 cm. Vykrájíme placky, potřeme našlehaným vejcem, necháme 20 minut kynout a dáme na plechu do vyhřáté trouby (170°C). Pečeme do růžova. Výborné jsou teplé i studené, nejlépe s bílou kávou.
Zdroj: Škvarkové placky; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/slana-tecka-lahodne-skvarkove-placky.html [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář