Sladké preclíky pečou v Kondraci pravidelně v době adventní, jsou dobré k rannímu I odpolednímu čaji.
- 300 g polohrubé mouky
- asi 6 větších lžic mléka
- 20 g droždí
- 50 g cukru
- špetka soli
- 100 g sádla
- 1 vejce + 1 žloutek
- citronová kůra
- mouka na vál
- sádlo na vymazání plechu
cukrový rozvar
- 2 lžíce cukru
- 6 lžic vody
- na obalení mix moučkového a vanilkového cukru
Droždí rozetřeme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme lžíci mouky, zamícháme a necháme vyběhnout.
Ke kvásku přidáme mouku, vlažné rozehřáté sádlo, vejce a žloutek, citronovou kůru, sůl a vypracujeme tuhé hladké těsto, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout hodinu, během kynutí prohněteme.
Z těsta tvoříme válečky tenké asi 1 cm, dlouhé 15 cm. Přendáváme na vymazaný plech sládlem a tvoříme preclíky. Necháme ještě 20 minut kynout a pak je ve středně vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
Po upečení potíráme cukrovým rozvarem a obalujeme v moučkovém cukru.
Zdroj: Sladké adventní preclíky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1009 [On-line 8.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář