Potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 g nastrouhaného tvrdého sýru
- 1 kostku čerstvého droždí
- 11 lžic vlažného mléka
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku mletého kmínu
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- 1 lžičku soli
- 1 vejce
Na posyp:
- sezam
- kmín
- mák
- sekané mandle
- sušené bylinky
Z mléka, droždí a cukru necháme vzejít kvásek. Z mouky, kvásku, změklého tuku, sýru, soli a koření vypracujeme těsto. Necháme chvíli odpočinout. Z těsta vyválíme plát silný asi 0,5 cm, rádýlkem krájíme dlouhé proužky (šířka asi 1,5-2 cm) a ukládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Tyčinky potřeme vejcem rozšlehaným se lžící vody a posypeme podle chuti kmínem, bylinkami, sezamem… Plech přikryjeme a necháme 20 minut odpočívat, pak ho vložíme do trouby rozehřáté na 200°C a pečeme do světle růžova asi 10-12 minut.
Zdroj: SLANÉ TYČINKY „TITMANKY“; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/slane-tycinky-ztitmanky.html [On-line 22.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář