4 porce
- 300 ml mléka
- 300 ml smetany
- kousek celé skořice
- vanilkový lusk
- 150 g kulatozrnné rýže
- 3 žloutky
- 100 g třtinového cukru
- 20 g másla
- 2 hrušky
- 20 g másla
- 20 g skořicového cukru
- 20 ml hruškovice
Mléko a smetanu svaříme se skořicí a obsahem vanilkového lusku a stáhneme z ohně.
Jakmile je tekutina vlažná, vložíme do ní opláchnutou rýži, za průběžného míchání přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni až rýže pojme veškeré mléko a je měkká. Poté přidáme třtinový cukr, 20 g másla, žloutky, promícháme a necháme zchladnout.
Druhou část másla rozpustíme na pánvi a orestujeme na něm plátky hrušek (se slupkou bez jádřinců), zasypeme skořicovým cukrem, necháme zkaramelizovat a zakápneme hruškovicí. Flambujeme a ještě hořící poklademe na porce rýže.
Poslední tip, trik či komentář