na dva pekáče o rozměru 25 × 18 × 5 cm
Piškotový korpus
- 6 vajec
- 6 vrchovatých lžic hladké mouky
- 6 vrchovatých lžic krupicového cukru
- ½ lžíce kypřicího prášku
- špetka soli
- 2 lžičky kakaa
Bílky oddělíme od žloutků. K bílkům přidáme špetku cukru a vyšleháme tuhý sníh.
Ke žloutkům přidáme 6 lžic cukru a šleháme do bílé pěny, poté přidáváme po částech mouku a prášek do pečiva se špetkou soli. Po částech vmícháme do těsta sníh, pracujeme zlehka a pomalu.
Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné vmícháme kakao.
Každé těsto vlijeme do zvláštního pekáče vyloženého pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
Vanilkový krém
- 4 žloutky
- 4 lžíce krupicového cukru
- 20 g vanilkového cukru
- 4 lžíce hladké mouky
- 7 dl mléka
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny a vešleháme mouku.
Mléko zahřejeme a jednu naběračku teplého mléka vmícháme do těsta, abychom ho předehřáli. Poté těsto vmícháme do mléka, stále šleháme až do krémové konzistence a krém povaříme 2 minuty.
Na kompletaci: rozvar s rozinkami
- 300 ml vody
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce rozinek
- 4 cl rumu
Vodu svaříme s cukrem, rozinkami a na závěr přidáme rum.
- vlašské ořechy
- kakao
Na podávání: čokoládový krém
- 200 g moučkového cukru
- 200 g kakaa
- 4 cl rumu
- studená voda
Přesátý cukr a kakao vymícháme s rumem a studenou vodou dohladka.
- vyšlehaná šlehačka
- vlašské ořechy
Kompletace moučníku:
Z pečených korpusů sejmeme pečicí papír.
Světlý piškot vložíme opět do pekáče, vydatně jej pokapeme rozvarem s rozinkami, posypeme ořechy a pokryjeme polovinou vanilkového krému. Zakryjeme kakaovým piškotem, pokapeme rozvarem s rozinkami, poklademe ořechy a navrstvíme druhou polovinu krému. Povrch posypeme kakaem a necháme přes noc odležet.
Druhý den lžící vykrajujeme halušky, podáváme se šlehačkou, přeléváme čokoládou a sypeme ořechy.
Zdroj: Somlói galuska /šomlój galuška/; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1289-somloi-galuska-somloj-galuska/ [On-line 05.08.2013]
Poslední tip, trik či komentář