reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Španělský ptáček

Ingredience

  • plátků zadního hovězího 5 kusů
  • malé cibulky 5 kusů
  • cibule 3 kusy
  • špetka soli a pepře 1 dávka
  • lžičky plnotučné hořčice 3 kusy
  • sladkokyselé okurky nebo 5 malých okurčiček 3 kusy
  • vejce natvrdo 5 kusů
  • šunkového salámu nebo 3 špekáčky, sádlo 150 g
  • sádlo 1 dávka
  • hladká mouka (do omáčky) 1 dávka

Na karlovarský knedlík budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 400 ml mléka
  • 400 g bílého pečiva na kostičky
  • 50 g másla
  • 80 g hrubé mouky
  • sůl

Cibule nakrájíme nadrobno, osmažíme dozlatova na tuku a dáme do kastrolku. Hovězí plátky naklepeme, na 2–3 místech mírně nařízneme, po obou stranách osolíme a opepříme, potřeme hořčicí. Stejnoměrně naplníme a dobře zamotáme nití nebo sepneme jehlicí. Závitky vkládáme do rozpáleného tuku na pánvičce po cibuli a orestujeme po obou stranách, aby se zatáhlo. Takto upravené plátky dáme do kastrolku na cibuli, přelijeme vypečenou šťávou rozmíchanou s vřelou vodou a s rozpuštěnými přípečky po smažení masa. Dusíme na plotně nebo v troubě doměkka.
Omáčku přecedíme, zahustíme moukou, můžeme zředit trochou láku z okurek, dochutit bujonem, kořením, hořčicí atd. Rozmixujeme a vložíme zpět maso, které necháme v omáčce prohřát.
Na karlovarský knedlík si nejprve oddělíme žloutky od bílků. Máslo necháme na teple rozpustit. Potom ho zalijeme mlékem a do vychladlého vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme vychladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru šišky. Plátěný ubrousek namočíme a řádně vyždímáme. Položíme na něj šišku těsta a zabalíme. Oba konce zavážeme nití těsně u knedlíku a potom ještě jednou o centimetr dále. Takto připravený knedlík vložíme do vařicí a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom odstraníme vnitřní nitě, knedlík obrátíme a velice pomalu vaříme ještě 20 minut. Hotový knedlík vyjmeme z ubrousku a tenkým nožem nebo nití nakrájíme na plátky.

Zdroj: Španělský ptáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-1 [On-line 23.02.2013]

 

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.