Ingredience
- zadní hovězí maso 5 plátků
- šunkové klobásy 2 kusy
- uzená slanina 200 g
- vejce natvrdo 2 kusy
- kysaná okurka 3 kusy
- cibule 2 kusy
- horčice 1 balení
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- čerstvý tymián 1 špetka
- sádlo 1 dávka
- hladká mouka na zahuštění omáčky 1 dávka
na knedlíky
- starší rohlíky 4 kusy
- mouka 1 kg
- vejce 1 kus
- kvasnice 1 balení
- prášek do pečiva 1 balení
- sůl 1 špetka
1. Maso si naklepeme, osolíme a opepříme. Pomažeme hořčicí a pokryjeme kousky slaniny, klobásy, vařenými vejci a kousky okurky. Maso zamotáme do závitku a svážeme nití. Na sádle si zpěníme cibuli, přidáme připravené ptáčky, které orestujeme ze všech stran. Zalijeme vodou a okořeníme. Dusíme doměkka. Uvařené ptáčky vyjmeme a omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Podáváme s houskovým knedlíkem.
2. Z kvasnic a trochy vody si uděláme kvásek. Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce, mouku, prášek do pečiva, sůl a kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme knedlíky, které vaříme v osolené vodě z každé strany cca 10min. Po uvaření knedlíky propícháme špejlí, aby ušla pára a knedlík se nesrazil. Potřeme rozpuštěným sádlem, aby se nelepil, a nakrájíme je nití nebo kráječem.
Zdroj: Španělský ptáček; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek [On-line 28.06.2014]
Poslední tip, trik či komentář