4−6 porcí
Vydatný lahůdkový pokrm je určen nejen pro lyžaře. Špecle jsou vděčným obilninovým pokrmem a můžeme je v rozličných obměnách, podle sezony či chutě, doplňovat v různých kombinacích zeleninou, masem, houbami atp. My jsme zvolili žampionovou omáčku, s níž špecle promícháme a na závěr zapečeme se strouhaným ementálem.
Těsto na špecle
- ½ kg hladké mouky
- 5 vajec
- 1 dl vody
- sůl
Omáčka
- 2 šalotky
- 300 g žampionů
- 100 g másla
- ½ dl bílého vína
- 3 dl smetany ke šlehání
- hrst plocholisté petrželky
- bílý pepř
- sůl
- 300 g strouhaného ementálu
Z mouky, vajec, vody a soli vymícháme v misce hladké těsto. Z těsta zavařujeme přes síto na noky do mírně vroucí osolené vody špecle. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a promastíme trochou oleje. Také můžeme zvolit variantu, že špecle odkrajujeme z mokrého prkénka nožem (na prkénko si dáváme těsto po menších dávkách) do mírně vroucí vody.
Šalotku nakrájíme najemno a na másle opečeme společně se čtvrtkami žampionů, poté zakápneme vínem a přidáme smetanu, krátce společně provaříme, na závěr ochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou. Smícháme se špeclemi.
Do jednoporcových zapékacích misek nebo do jedné velké mísy (záleží, co máme k dispozici) vložíme směs, pokryjeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.
Zdroj: Špecle se žampiony a ementálem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1042 [On-line 16.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář