reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špecle se žampiony a ementálem

4−6 porcí

Vydatný lahůdkový pokrm je určen nejen pro lyžaře. Špecle jsou vděčným obilninovým pokrmem a můžeme je v rozličných obměnách, podle sezony či chutě, doplňovat v různých kombinacích zeleninou, masem, houbami atp. My jsme zvolili žampionovou omáčku, s níž špecle promícháme a na závěr zapečeme se strouhaným ementálem.

Těsto na špecle

  • ½ kg hladké mouky
  • 5 vajec
  • 1 dl vody
  • sůl

Omáčka

  • 2 šalotky
  • 300 g žampionů
  • 100 g másla
  • ½ dl bílého vína
  • 3 dl smetany ke šlehání
  • hrst plocholisté petrželky
  • bílý pepř
  • sůl
  • 300 g strouhaného ementálu

Z mouky, vajec, vody a soli vymícháme v misce hladké těsto. Z těsta zavařujeme přes síto na noky do mírně vroucí osolené vody špecle. Jakmile vyplavou na povrch, vyjmeme je a promastíme trochou oleje. Také můžeme zvolit variantu, že špecle odkrajujeme z mokrého prkénka nožem (na prkénko si dáváme těsto po menších dávkách) do mírně vroucí vody.

Šalotku nakrájíme najemno a na másle opečeme společně se čtvrtkami žampionů, poté zakápneme vínem a přidáme smetanu, krátce společně provaříme, na závěr ochutíme solí, pepřem a jemně sekanou petrželkou. Smícháme se špeclemi.

Do jednoporcových zapékacích misek nebo do jedné velké mísy (záleží, co máme k dispozici) vložíme směs, pokryjeme strouhaným sýrem a zapečeme dozlatova.

Zdroj: Špecle se žampiony a ementálem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1042 [On-line 16.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.