4−6 porcí
Knedlíky
- 250 g anglické slaniny vcelku
- 1 lžíce sádla
- 4 starší housky
- 400 g hrubé mouky
- asi 3 dl vody
- sůl
- hrst petrželky
Zelí
- 1 cibule
- slunečnicový olej
- 1 lžička celého kmínu
- 500 g kysaného zelí
- cukr
- sůl
- voda na podlití
Na podávání
- 1 velká cibule
- olej
Slaninu nakrájíme na kostičky a v hlubší pánvi vypečeme (pokud není příliš prorostlá tukem, přidáme sádlo), poté stáhneme z ohně. Ke slanině přidáme na kostičky nakrájené housky, promícháme a necháme tuk prosáknout do housek.
Z hrubé mouky, trochy soli a vody vymícháme polohusté těstíčko, do něj vmícháme housku se slaninou, přidáme hrst nasekané petrželky a necháme 15 minut odpočinout.
Z těsta tvarujeme malé kulaté knedlíky o průměru asi 7 cm, ruce si přitom namáčíme ve studené vodě.
Knedlíky vaříme v osolené vodě 10−12 minut, po vyjmutí je roztrhneme napůl a podáváme je se zelím, přelité dozlatova osmaženou cibulkou.
Zdroj: Špekové knedlíky; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1212 [On-line 23.02.2013]
Poslední tip, trik či komentář