Suroviny
Těsto:
- špenátový protlak 400 g
- polohrubá mouka 120 g
- česnek 2-3 stroužky
- vejce 3 ks
- sůl
- pepř
Náplň:
- tavený sýr 120 g
- žervé, pomazánkové máslo nebo jiný čerstvý tvarohový sýr 130 g
- máslo 125 g
- vejce, natvrdo 1-2 ks
- cibule 1 ks
- uzený losos
Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh.
Do povoleného špenátového protlaku vmícháme vaječné žloutky, prolisovaný česnek a mouku, ochutíme solí a pepřem. Nakonec do směsi zapracujeme ušlehaný tuhý sníh z bílků.
Na plech vyložený papírem na pečení rozprostřeme připravenou špenátovou hmotu a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°Casi na 12 minut, pak základ rolády vytáhneme z trouby a necháme chvíli odpočinout a mírně prochladnout, ještě teplé těsto i s papírem na pečení pak svineme do rolády a necháme úplně vystydnout.
Mírně změklé máslo smícháme se sýry, nastrouhaným vejcem uvařeným natvrdo, oloupanou, a nadrobno nasekanou cibulí, náplň ještě ochutíme solí.
Připravenou roládu rozvineme, papír opatrně sundáme a těsto potřeme sýrovým krémem a u kraje, který bude po zavinutí středový, poklademe proužky uzeného lososa, nebo tenké tyčinky očištěné mrkve, okapané kapie apod.
Roládu zavineme a necháme v lednici ztuhnout, pak ji nakrájíme na plátky a můžeme servírovat.
Zdroj: Špenátová roláda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatova-rolada-3 [On-line 02.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář