Suroviny
- větší mrkev 2 ks
- petržel 1 ks
- celer 1/4 ks
- nať z celeru či petržele
- hrášek dle chuti
- hrubá mouka 1 hrnek
- vejce 2 ks
- zeleninový vývar
- máslo 125 g
- sůl
- pepř sečuánský 1 lžíce
- muškátový oříšek
Kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.Na polovinu zpěněného másla dáme zeleninu a orestujeme, až pustí barvu, pak zalijeme vývarem. Ochutíme solí pepřem a muškátovým květem a necháme provařit. Mezitím si připravíme z jednoho vejce a hrubé mouky drobení, vypracujeme tuhé těsto, které nastrouháme na hrubém struhadle. Drobení osmažíme dozlatova na zbylém másle. Zavářku přidáme do polévky, povaříme a do polévky můžeme ještě vmíchat jedno vejce. Těsně před podáváním přidáme do polévky najemno nasekanou zelenou nať.
Zdroj: Jemná zeleninová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/jemna-zeleninova-polevka [On-line 02.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář