Suroviny :
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 150 g listového špenátu
- sůl a pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 230 g tučného tvarohu
- 70 g strouhaného ementálu
- 1 vejce + 2 žloutky
- 70 g hrubé mouky
na omáčku:
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku, na tenké plátky
- dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
- 1 kg velkých zralých rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- čerstvá bazalka na posypání
1) Pokrájenou cibulku opečeme na másle do sklovita, pak přidáme celé listy špenátu (aby nám zbvytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, vyrábíme dvěma lžícemi noky a dáváme je na plech. Když je máme všechny, znovu poprášíme moukou, a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní.
2) Mezitím si připravíme omáčku: Rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovita, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř, a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.
3) Na závěr uvaříme noky: ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou, a pak je ještě vaříme jednu minutu. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.
Zdroj: Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-z-1-dilu-karoliny-domaci-kucharky?special=773951 [On-line 27.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář