reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat

Suroviny :

  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 150 g listového špenátu
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce smetany ke šlehání
  • 230 g tučného tvarohu
  • 70 g strouhaného ementálu
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 70 g hrubé mouky

na omáčku:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku, na tenké plátky
  • dle chuti chilli paprička, na tenká kolečka
  • 1 kg velkých zralých rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • čerstvá bazalka na posypání

1) Pokrájenou cibulku opečeme na másle do sklovita, pak přidáme celé listy špenátu (aby nám zbvytečně nepouštěl šťávu), promícháme a dusíme cca 5 minut. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový květ a vypneme plamen. Necháme ještě chvilku stát. Pak špenát na prkénku pokrájíme nožem. Do větší mísy dáme tvaroh, nastrouhaný ementál, vajíčko, žloutky a nasekané špenátové listy. Po několika částech vmícháme mouku, aby vzniklo měkké a soudržné těsto. Plech poprášíme moukou, vyrábíme dvěma lžícemi noky a dáváme je na plech. Když je máme všechny, znovu poprášíme moukou, a dáme je na 2 hodiny odpočívat do chladničky, kde se krásně zpevní.

2) Mezitím si připravíme omáčku: Rajčata nařízneme nahoře do křížku, naskládáme do hrnce a zalijeme vroucí vodou z konvice. Necháme je 2 minuty spařit, vodu slijeme a rajčata oloupeme. V kastrolu rozehřejeme olej, opečeme na něm česnek a chilli dosklovita, přidáme rajčata, protlak, sůl a pepř, a vaříme cca 15 minut za občasného míchání.

3) Na závěr uvaříme noky: ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, opatrně do ní naházíme jednotlivé noky, počkáme až vyplavou, a pak je ještě vaříme jednu minutu. Potom vodu opatrně slijeme a hned, ještě horké, podáváme přelité omáčkou a posypané čerstvou bazalkou.

Zdroj: Špenátové noky s ementálem a omáčkou z čerstvých rajčat; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-z-1-dilu-karoliny-domaci-kucharky?special=773951 [On-line 27.09.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.