- 500 g kuřecího a vepřového masa
- 1 lžíce grilovacího koření
- 1 kg brambor
- 400 g slaniny
- 1 Hermelín
- 1 paprika červená
- 2 cibule
Těstíčko
- vejce
- 100 ml piva
- 2 lžíce hořčice
- 3 lžíce Solamylu
- 1 lžička sójové omáčky
- 100 ml mléka
- 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 2 stroužky česneku
Česnekový dresink
- 1 kelímek zakysané smetany
- 0,5 kelímku bílého jogurtu
- 1–2 stroužky česneku
- 0,5 lžičky soli
- špetka pepře
Maso nakrájíme na kostky, posypeme grilovacím kořením, zakápneme olejem a necháme asi 4 hodiny uležet. Poté připravíme špízy. Jehlice potřeme olejem, aby šlo maso dobře sundat. Na špíz střídavě napichujeme maso, nakrájenou cibuli, silnější plátky slaniny a kusy papriky.
Na těstíčko smícháme vejce, pivo, hořčici, Solamyl, sójovou omáčku a mléko. Dle chuti osolíme a opepříme. Poté přidáme hladkou mouku, aby těstíčko nebylo moc řídké, a prošleháme je metličkou.
Špízy nejprve obalíme v polohrubé mouce, aby těstíčko lépe drželo, pak teprve namočíme do těstíčka. Takto připravené špízy vyrovnáme do pekáčku a na tři hodiny dáme uležet do lednice. Pak stejnoměrně usmažíme v rozpáleném oleji.
Brambory na přílohu nakrájíme na kostičky, osolíme a dáme vařit. Mezitím smícháme zakysanou smetanu, jogurt a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme a podáváme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spizy-v-pivnim-testicku-s-bramborem-cesnekovym-dresinkem [On-line 25.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář