Suroviny
- vepřová krkovice 1 kg
- paprika 100 g
- rajče 100 g
- cibule 100 g
- rajčatový protlak 1 ks
- sádlo 1 lžíce
- mouka trochu
- sůl
- pálivá paprika
- sladká paprika
- majoránka
- ocet
Karlovarský kedlík
- bílé pečivo 500 g
- vejce 3 ks
- máslo 70 g
- hrubá mouka 500 g
- plnotučné mléko 200 ml
- sůl
- petržel
Krkovici nakrájíme na plátky, do hrnce dáme trochu sádla a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme krkovici, necháme zatáhnout, přilijeme horkou vodu a dusíme asi hodinu. Než maso změkne, omyjeme si a pokrájíme zeleninu, kterou vložíme do hrnce k téměř měkkému masu spolu s rajčatovým protlakem. Nakonec dochutíme solí, pálivou a sladkou paprikou, majoránkou, popřípadě trochou octa.
Karlovarský knedlík: Rohlíky pokrájíme na kostičky, rozehřejeme máslo spolu s mlékem a nalejeme na kostičky, aby se nasákly. Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky spojíme spolu s moukou, solí, pokrájenou petrželkou, přidáme k namočeným rohlíkům, promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, pomalu a jemně smícháme s těstem a necháme pět minut odpočinout. Vytvoříme šišky, vložíme je do zapékací misky, přidáme trochu vody a dáme do trouby péct na 180 stupňů C.
Zdroj: Srbská krkovice a karlovarský knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/srbska-krkovice-karlovarsky-knedlik [On-line 26.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář