Na 4 porce potřebujeme:
- 600 g srnčího hřbetu,
1/2 lžičky čerstvě mletého pepře,
1/2 lžičky drceného jalovce,
1 větvička rozmarýnu,
3 lžíce olivového oleje,
1/2 lžíce másla,
Šalotky v portském:
- 12 šalotek,
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce cukru,
- 400 ml portského vína sladkého,
- 200 ml masového vývaru,
- 1 snítka tymiánu,
- sůl, pepř
Nejdříve připravíme glazírované šalotky. Šalotky oloupeme. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm šalotky dozlatova. Přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Pak vlijeme portské víno a vývar. Ochutíme solí, pepřem a lístky tymiánu a 40 minut vaříme až vznikne hustá omáčka tzv. glazé.
Maso posypeme pepřem, drceným jalovcem a rozmarýnem. Potřeme částí olivového oleje a necháme 10 minut odležet. Rozehřejeme pánev vlijeme do nádoby zbytek oleje. Namarinované maso oslíme a dáme do pánve. Opečeme ho ze všech stran. Přidáme máslo a pánev přendáme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 10 minut.
Maso vyndáme z trouby a necháme 3 minuty odpočinout. Pak ho nakrájíme na porce.
Podáváme s celerovým pyré a šalotkami v portském víně. Ozdobené celerovým chipsem a natí.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/srnci-hrbet-se-salotkami-3-12-2009.html
Srnčí hřbet se šalotkami – 3.12.2009
Poslední tip, trik či komentář