4−6 porcí
Rodinný moravský recept na stařenčiny fazole nám zaslal věrný divák Martin Prokop. Za což mu velmi děkujeme a zdravíme ho. Musíme potvrdit, že tento snadný pokrm je neuvěřitelně „jedlý“. Každé sousto vás nutí k dalšímu! Chuť fazolí v kombinaci se špekem a uzeninou, vše vydatně ochucené octem, je návyková.
- 1 lžíce vepřového sádla
- 100 g klobásy nebo špekáčků
- 30 g špeku
- 500 g uvařených červených fazolí (je to asi 250 g suchých)
- 50 ml lihového octa
- mletý pepř
- sůl
Na sádle opečeme kolečka salámu nebo klobásky, v půli doby smažení přidáme na kostičky nakrájený špek, vše opéčeme do tmavo-červené barvy a v tu chvíli přidáme fazole a důkladně společně prosmažíme, dokud se fazolím nedělají osmažená „líčka“.
Směs osolíme a opepříme. Na samotný závěr nás čeká „octový obřad“, kdy do rozpálené pánve vlijeme štamprli octa a ještě dvě minuty na silném ohni smažíme.
Při servírování fazole na talířích poléváme octovou šťávou z pánve, podáváme s čerstvým chlebem.
Zdroj: Stařenčiny fazole; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1020 [On-line 9.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář