- větší kachna
- pomeranč
- 2 jablka
- sůl
- kmín
- červená sladká mletá paprika
- bílé kysané zelí 1 sklenice
- červené sterilované zelí 1 sklenice
- 1 cibule
- anglická slanina 50 g
- hladká mouka 2 lžíce
- brambory 1 kg
Kachnu omyjeme, na pekáči posolíme a pokmínujeme. Oloupeme jablka a pomeranč, naporcujeme. Ovoce dáme do břišního otvoru kachny i kolem do pekáče. Podlejeme a nejprve pečeme přikraté, celkem asi dvě hodiny na 180 °C. Pak pečínku dochutíme, naporcujeme a doděláme šťávu.
Bílé a červené zelí nejprve osmažíme na cibuli a slanině, pak podlijeme, posolíme, okmínujeme a necháme dusit. Můžeme zaprášit moukou. Stále mícháme a sledujeme, aby se nám zelí nepřipálilo, jinak by zhořklo!
Podle receptu na bramborové těsto si z den předem uvařených a vychladlých brambor uděláme těsto na domácí špalíčky, které těsně před podáváním zavařujeme do vroucí osolené vody. Hotové jsou, jakmile vyplavou.
Zdroj: Staročeská kachna na pomerančích; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/staroceska-kachna-na-pomerancich [On-line 16.4.2012]
Poslední tip, trik či komentář