- vepřová krkovice bez kosti
česnek
cibule
mletý kmín
sůl
pepř
Na houbového kubu:
- vařené kroupy
směs lesních hub
cibule
česnek
mletý kmín
majoránka
sůl
pepř
sádlo nebo olej (pravý staročeský kuba se dělá na sádle)
Maso podélně nakrájíme, aby se rychleji propeklo. Chceme-li, aby mělo na talíři hezký tvar, ovážeme je nití nebo tenkým provázkem. Osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem, zasypeme nakrájenou cibulí a mletým kmínem, podlejeme vodou a dusíme do měkka při 180 stupních v troubě pod pokličkou, kterou na závěr sundáme, aby se krkovička pěkně vypekla.
Na dorůžova orestované cibulce podusíme nakrájené houby, přidáme drcený česnek a tím je základ na kubu hotov. Vmícháme jej do předem uvařených krup, přidáme mletý kmín, majoránku, osolíme, opepříme a ve vymazaném pekáči zapečeme na 180 stupňů do zlatova. Při zapékání do sebe kroupy natáhnou hodně soli i koření, proto ani jedním nešetřete.
Houbového kubu servírujeme společně s krkovičkou nakrájenou na plátky.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/9-starocesky-houbovy-kuba-s-pecenou-krkovickou/
Poslední tip, trik či komentář