2 porce
Tuňák s vinnou omáčkou
- 300 g čerstvého steaku z tuňáka
- sůl
- sušená citronová tráva
- olivový olej
- ½ cibule
- 1 rajče
- červené víno
- bílý vinný ocet
- snítka oregana
Celerové pyré
- 200 g celeru
- cca 150 ml kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- směs koření Raz el Hanout
Nejprve připravíme celerové pyré. Celer nakrájíme na větší kostky a zalijeme je kuřecím vývarem. Vaříme doměkka, poté scedíme, na dně ponecháme jen trochu vývaru, doplníme horkou smetanou, ochutíme kořením Raz el Hanout a umixujeme v pyré.
Tuňáka ochutíme solí a sušenou citronovou trávou.
Na pánvi s trochou olivového oleje tuňáka opečeme z obou stran, nepropékáme zcela, pouze medium. Maso z pánve vyjmeme, výpek ponecháme.
Do výpeku po tuňákovi vložíme do pánve na kostičky nakrájenou cibuli a zprudka opečeme, přidáme na kostičky nakrájenou dužinu rajčat (bez semínek, ta opatrně vyjmeme a ponecháme stranou a použijeme na ozdobení hotového pokrmu), zalijeme červeným vínem, zastříkneme bílým vinným octem, přidáme oregano a zredukujeme.
Na talíř servírujeme porci tuňáka, pyré, omáčku a doplníme bylinkami, jedlými květy a semínky rajčete.
Zdroj: Steak z tuňáka s celerovým pyré; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1453-steak-z-tunaka-s-celerovym-pyre/ [On-line 21.07.2014]
Poslední tip, trik či komentář