4 porce
rybí várka
- 800 g hřbetní části filetu z lososa bez kůže
- voda
- sůl
- hrubě mletý pepř
- 3 bobkové listy
- ½ citronu
- mrkev
- pórek
Horkou vodu osolíme, opepříme, přidáme bobkové listy, citronovou šťávu, přivedeme k varu, vložíme porce ryby, pozvolna povaříme dvě minuty, přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev a pórek a povaříme ještě jednou dvě minuty. Vyjmeme a servírujeme spolu se smetanovou omáčkou, zeleninou, vařenými bramborami a okurkovým salátem.
smetanová omáčka
- 200 ml smetany
- 200 g másla
- 2 hrsti petrželky
- mletý pepř
- sůl
Smetanu zredukujeme, odstavíme, ještě do horké vešleháme máslo, nasekanou petrželku, mletý pepř, sůl.
příloha
- vařené brambory
- okurkový salát
- salátová okurka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- krupicový cukr
- bílý vinný ocet
Z okurky nakrájíme velmi tenké plátky (pomoci nám může kráječ na sýry), ochutíme solí, vinným octem, mletým pepřem, cukrem a solí. Necháme půl hodiny odstát.
Zdroj: Štědrovečerní losos s omáčkou, vařeným bramborem a okurkovým salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1362-stedrovecerni-losos-s-omackou-varenym-bramborem-a-okurkovym-salatem/ [On-line 21.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář