4 porce
Lasagne
- 100 g cukety
- 100 g mrkve
- 100 g lilku
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 150 ml zeleninového vývaru
- mletý pepř
- sůl
- 50 g parmazánu
Zeleninu nakrájíme na velmi tenké plátky. Lilek a cuketu osolíme a počkáme, až pustí vodu (lidově „necháme vyplakat“). Poté vymačkáme a osušíme.
Na másle připravíme jíšku, za stálého míchání zalijeme studeným mlékem, vývarem a provaříme dvacet minut, na závěr osolíme a opepříme.
Menší pekáček vymažeme olejem a nalijeme na dno pětinu bešamelu, lehce nasypeme parmazán a pokladem kolečky lilku, poté vrstvíme opět bešamel a parmezán, následuje vrstva cukety, bešamel, parmezán, vrstva mrkve bešamel, parmezán, zakryjeme olejem potřeným alobalem a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C cca 30 minut.
Bylinková rajčátka
- 4 rajčata
- 1 svazek bylinek
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
Rajčata nařízneme a spaříme ve vodě, zchladíme, oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostičky, orestujeme na olivovém oleji společně s bylinkami, na závěr osolíme.
Štika
- 600 g podkoviček ze štiky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 150 g vepřového sádla
Sádlo ohřejeme asi na 100°C a vložíme okmínované podkovy ze štiky.
Pozvolna pečeme v pánvi, na závěr osolíme.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1002
Poslední tip, trik či komentář