- 4 porce štiky
česnek
máslo
sůl
olej
na obalení:
- 3 lžíce hladké mouky
1 lžička mletého kmínu
4 lžíce sladké papriky
pálivá paprika (dle chuti)
na kari brambory:
- brambory
kuřecí vývar (bujón)
kari koření
máslo
sůl
na fazolky:
- zelené fazolky
máslo
pepř
sůl
Štiku nakrájíme na podkovy, které potřeme prolisovaným česnekem a necháme alespoň 2 hodiny odležet. Mezitím si z mouky, mletého kmínu a sladké, nebo – máte-li rádi pikantní chuť – pálivé papriky připravíme směs, ve které rybu obalíme. Před obalením štiku nezapomeneme osolit! Obalené podkovy dáme na olejem vymazaný plech, na každou porci položíme plátek másla a pečeme na 160 až 170 stupňů asi 20 minut.
Mezitím si připravíme obě přílohy: malé brambory (případně vykrájené kuličky nebo jiné tvary) uvaříme v kuřecím vývaru s kari kořením. Těsně před podáváním si na pánvi rozpustíme máslo a uvařené brambory na něm orestujeme. Podle chuti dosolíme a žlutá příloha ke štice po novohradsku je hotová.
Pak na másle orestujeme zelené fazolky (můžeme použít i mražené), osolíme, opepříme a servírujeme spolu s kari bramborami ke štice po novohradsku. Pokud talíř po obvodu zlehka poprášíte sladkou paprikou, bude vaše vánoční menu skutečně barevné.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/53-stika-po-novohradsku-s-kari-bramborami-a-fazolkami/
Poslední tip, trik či komentář