4−6 porcí
- 1 štika
- 400 g zauzené slaniny
- sůl
- mletá sladká paprika
- 1 citron
- 200 g másla
- 800 g ve slupce vařených brambor (ne zcela doměkka)
- 100 g kapary
- 400 ml smetany ke šlehání
- mletý pepř
- sůl
Očištěnou štiku, bez hlavy, ocasu a ploutví prošpikujeme klínky slaniny. Je dobré vložit slaninu před špikováním na chvíli do mrazáku, klínky jsou tuhé a dobře se s nimi pracuje. Rybu osolíme, zaprášíme paprikou a pokapeme citronem. Z obou stran osmažíme štiku na velké pánvi nebo pekáči na másle.
Brambory nakrájíme na plátky, kterými vysteleme zapékací mísu. Na vrch položíme štiku. Posypeme kapary. Celé zalijeme smetanou, lijeme i přes štiku. Necháme zapéct při 160−175 °C 20−30min. Při servírování přejedeme štiku po hřbetu a nožem/lžící/paletkou a odlupujeme mase z boků.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=922
Poslední tip, trik či komentář