- 150 g rozinek
- 200 g proslazeného ovoce a citronátu
- Rum
- 150 g oloupaných mandlí
- 400 g polohrubé mouky
- 40 g droždí
- 60 g cukru
- asi 1,5 dl mléka
- 150 g tuku
- sůl
- na potření 40 g másla
- 1 sáček vanilinového cukru
Propláchnuté rozinky a nakrájené ovoce zalijeme rumem a necháme 2 hodiny odležet. Mouku prosejeme do mísy, přidáme kvásek z droždí, trošky cukru, mouky a vlažného mléka. Doplníme zbylým cukrem, mlékem a rozehřátým prochladlým tukem a vypracujeme tužší těsto, do kterého po vykynutí vpracujeme namočené rozinky s ovo¬cem a nakrájené mandle. Těsto upravíme do oválu, delší stranu přehneme doprostřed těsta, druhou stranou překryjeme, těsto přendáme na plech potřený tukem (nebo plech vyložíme tukem potřeným pergaminovým papírem), vložíme do dobře vyhřáté trouby, po 5 minutách příkon tepla snížíme a pečeme asi 45 minut. Ještě horkou, upečenou štolu potřeme několikrát rozehřátým máslem a posypeme vanilinovým cukrem. Vychladlou zabalíme a uložíme v chladu nejméně na týden.
Poslední tip, trik či komentář