reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Šťouchaný brambor s medailonky

Ingredience
brambory:

  • brambory 2 kg
  • cibule 1 kus
  • jarní cibulka 4 kusy
  • strouhaný parmezán 100 g
  • smetana (30%) 150 ml
  • sůl 1 špetka

medailonky:

  • šál vepřové panenky 2.5 kusu
  • olivový olej 1 dávka
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • sůl a pepř 1 špetka

houbová omáčka:

  • mražené houby 100 g
  • smetana (30%) 150 ml
  • olej 1 dávka
  • drcený kmín 1 špetka
  • sůl 1 špetka

sýrová omáčka:

  • máslo 20 g
  • suché bílé víno 120 ml
  • gorgonzola 100 g
  • smetana 200 ml
  • žloutek 2 kusy
  • sůl a pepř 1 špetka

1. Vepřové panenky naložíme alespoň tři hodiny předem v olivovém oleji, tymiánu, sůl a pepř a dáme do ledničky marinovat. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme, na oleji si osmahneme cibuli nakájenou najemno a přidáme zelené konce z jarní cibulky, také pokrájené. Lehce osmahneme. Do šťouchaných brambor přilijeme smetanu a přidáme osmahnutou cibulku. Spojíme vše dohromady, dochutíme solí a přidáme čtvrtku strouhaného parmazánu. Promícháme. Tvořítka si připravíme na plech vyložený pečicím papírem. Do tvořítek dáme porce šťouchaných brambor, zahladíme a posypeme zbylým parmazánem.

2. Panenku si nakrájíme na cca 2,5 cm vysoké medailonky a zbavíme se tymiánu, aby se na pánvi nepřipaloval. Rozehřejeme pánev s trochou olivového oleje. Medailonky ještě dosolíme a opepříme a dáme na rozpálenou pánev. Z každé strany restujeme cca 3 minuty. Když je maso hotové, dáme je na talířek a necháme před podáváním 1-2 minuty oddechnout. Poté můžeme servírovat.

3. Houbová omáčka: Rozpálíme dvě lžíce oleje a přidáme mletý kmín. Za minutu přidáme houby, které restujeme do změknutí. Přilijeme smetanu a necháme svařit na polovinu. Dochutíme solí a můžeme podávat.

4. Sýrová omáčka: Máslo rozpustíme na pánvi a přilijeme víno se smetanou. Tekutinu vyvaříme na polovinu a přidáme kousky gorgonzoly, necháme rozpustit. Dochutíme solí. Když je omáčka povařená a dochucená, sundáme z plotny a přidáme žloutky. Omáčku už nesmíme znovu vařit, jinak se srazí.

Zdroj: Šťouchaný brambor s medailonky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/stouchany-brambor-s-medailonky [On-line 10.04.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.