- 500 g polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 4 vejce nebo jen žloutky
- vanilkový cukr
- citrónová kůra
- 1/4 I mléka
- 20 g droždí
- sůl
- tuk na vymazání plechu
Mouku, sůl, moučkový a vanilkový cukr a citrónovou kůru smícháme, přidáme máslo a žloutky utřené do pěny. Z mléka a droždí připravíme kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout. Z těsta po vykynutí vyválíme šišku, nakrájíme ji na stejně velké kousky, z každého vyválíme dlouhý tenký váleček a ten stočíme do spirály. Jidáše dáme na vymaštěný plech, necháme ještě chvíli kynout, pak je potřeme žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 40 minut.
Poslední tip, trik či komentář