- 1 l mléka, špetka soli,
2 lžíce moučkového cukru,
40 g čerstvého droždí,
4 vejce,
600 g polohrubé mouky,
citron,
skořicový cukr,
olej na smažení
500 g borůvek (mohou být i kompotované nebo mražené),
200 g cukru,
Solamyl
šlehačka
Trochu mléka ohřejeme, vmícháme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme vzejít na kvásek. Zbylé mléko nalijeme do mísy, osolíme, přidáme celá vejce a metličkou rozšleháme. Přilijeme vzešlý kvásek. Přidáme citronovou kůru a mouku a metličkou vymícháme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout (45-60 minut). Z nakynutého těsta usmažíme na pánvi potřené olejem lívance, které můžeme obalit ve skořicovém cukru.
Ovocná omáčka: Borůvky posypeme cukrem a povaříme. Pak směs zahustíme trochou solamylu rozpuštěného ve vodě. Lívanečky podáváme se šlehačkou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/395-studentske-livanecky/
Poslední tip, trik či komentář