reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Šumavští vrabci s Uhlířovic mačkanými knedlíky a špenátem

4−6 porcí
Vepřové výpečky

  • 500 g vepřového bůčku
  • 500 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • voda na podlití

Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí, česnekem, kmínem, mletým pepřem a solí. Trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 1−1,5 hodiny doměkka. Na závěr zvýšíme teplotu a pečeme dozlatova. Podáváme s knedlíkem a špenátem – viz níže.

Knedlíky

  • 1 kg brambor typu B nebo C
  • 300−400 g hrubé mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • sůl

Brambory uvaříme se slupkou a ihned je ještě horké oloupeme a propasírujeme přes mačkadlo. Necháme zchladnout. Konečky prstů lehce promísíme s moukami a solí. Pracujeme, jako bychom připravovali žmolenku. Poté z těsta umačkáme pevné koule, větší než tenisový míček. Těsto musíme dobře „utáhnout“. Vaříme v osolené vodě 30 minut, poté vyjmeme a ihned pomocí režné nitě rozpůlíme a necháme „vydechnout“.

Špenát

  • 50 g másla
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • asi 300 ml mléka
  • 800 g mraženého sekaného špenátu
  • sůl
  • 1 vejce

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme rozmražený špenát, povaříme 10 minut, osolíme, odstavíme a vmícháme vejce.

Zdroj: Šumavští vrabci s Uhlířovic mačkanými knedlíky a špenátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1798-sumavsti-vrabci-s-uhlirovic-mackanymi-knedliky-a-spenatem/  [On-line 16.04.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.