4−6 porcí
Vepřové výpečky
- 500 g vepřového bůčku
- 500 g vepřové plece
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- kmín
- mletý pepř
- sůl
- voda na podlití
Maso nakrájíme na větší kostky, vložíme do pekáče, smícháme s nahrubo nakrájenou cibulí, česnekem, kmínem, mletým pepřem a solí. Trochu podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 1−1,5 hodiny doměkka. Na závěr zvýšíme teplotu a pečeme dozlatova. Podáváme s knedlíkem a špenátem – viz níže.
Knedlíky
- 1 kg brambor typu B nebo C
- 300−400 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
- sůl
Brambory uvaříme se slupkou a ihned je ještě horké oloupeme a propasírujeme přes mačkadlo. Necháme zchladnout. Konečky prstů lehce promísíme s moukami a solí. Pracujeme, jako bychom připravovali žmolenku. Poté z těsta umačkáme pevné koule, větší než tenisový míček. Těsto musíme dobře „utáhnout“. Vaříme v osolené vodě 30 minut, poté vyjmeme a ihned pomocí režné nitě rozpůlíme a necháme „vydechnout“.
Špenát
- 50 g másla
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- asi 300 ml mléka
- 800 g mraženého sekaného špenátu
- sůl
- 1 vejce
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku a nasekaný česnek, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme studeným mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme rozmražený špenát, povaříme 10 minut, osolíme, odstavíme a vmícháme vejce.
Zdroj: Šumavští vrabci s Uhlířovic mačkanými knedlíky a špenátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1798-sumavsti-vrabci-s-uhlirovic-mackanymi-knedliky-a-spenatem/ [On-line 16.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář