Suroviny:
- syrové ryby (tuňák, losos, mořský vlk)
- 1,5 hrnku kulatozrnné rýže na sushi
- 2,5 hrnku vody
- mořské řasy nori na sushi
- 2 kousky řasy kombu
- wasabi prášek (případně hotová wasabi pasta)
- nakládaný zázvor
- sojová omáčka
- rýžový ocet
- cukr
- sůl
Rýži propláchněte ve studené vodě, přidejte k ní řasu kombu a uvařte v hrnci nebo použijte speciální rýžovar.
V kastrůlku svařte cukr, rýžový ocet a sůl. Svařenou směs postupně vmíchejte do hotové rýže,
ze které jste vyndali řasu.
Do misky si nalijte vodu na namáčení rukou. Z wasabi prášku a vody vytvořte pastu.
Nejdříve si připravte maki sushi: mořskou řasu nori položte na rolovací podložku lesklou stranou nahoru. Do poloviny naneste rýži, potřete slabou vrstvou wasabi pasty, přidejte plátky ryby a zarolujte. Rolku nakrájejte namočeným nožem a přendejte na talíř.
Teď nigiri sushi: v namočených dlaních vytvořte malé válečky rýže, potřete wasabi pastou a navrch dejte plátky syrové ryby, kterou potřete slabou vrstvou sójové omáčky.
Ke každé porci připravte trochu nakládaného zázvoru a podávejte.
Zdroj: SUSHI; Teď vaří šéf! III – TV Prima http://www.iprima.cz/ted-vari-sef-iii-recepty-na-menu-ze-7-dilu [On-line 09.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář