Ingredience
- krůtí prsa 1 kg
- sušené švestky 1 dávka
- švestková povidla 1 dávka
- červené víno 200 ml
- svazek jarní cibulky 1 kus
- brambory 1 kg
- anglická slanina 200 g
- stroužky česneku 3 kusy
- máslo 1 dávka
- olej 1 dávka
- pepř a sůl 1 dávka
Hlavní chod
Švestkami plněný krůtí šnek, sedlácké brambory
Postup:
1. Krůtí prsa rozřízneme na co největší plát, naklepeme, okořeníme solí a pepřem. Zkraje naplníme sušenými švestkami, které jsme předtím namočili v červeném víně.
2. Zarolujeme jako roládu a do míst, kde jsou švestky, zapíchneme párátko. Za párátkem odkrojíme. Vznikne závin se švestkovým terčem. Takto připraveného šneka opečeme na pánvi s malým množstvím oleje. (Pokud se chceme vyhnout tomu, že maso zůstane uvnitř syrové, můžeme ho nechat dojít v horké troubě.)
3. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostky a dáme uvařit do osolené vody. Po uvaření vyjmeme, na pánvi opečeme anglickou slaninu, vložíme lehce pomačkané vařené brambory, přidáme česnek a jarní cibulku.
4. Z výpeku z masa vytvoříme sos tím, že do něj přidáme kousek másla, necháme rozpustit, přilijeme červené víno (možno ze švestek), přidáme švestková povidla a necháme krátce zredukovat.
Zdroj: Švestkami plněný krůtí šnek; Prostřeno TV Primahttp://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svestkami-plneny-kruti-snek [On-line 11.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář