Suroviny:
- toastový chléb
- 300 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 5 vajec
- 80 g cukru
- ½ lžičky mleté skořice
- sůl
- 500 g švestek
- 150 g švestkových povidel
- práškový cukr
- strouhanka
- máslo
Vanilková omáčka:
- 3 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 2 vanilkové cukry
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vanilkový lusk
- 2 hrnky mléka
V míse smícháme půlky švestek s povidly. V míse rozšleháme 5 vajec, mléko, smetanu a 2-3 lžíce cukru. Formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou i po okrajích, vyložíme toasty. Nalijeme směs z mísy, pokryjeme švestkami s povidly, posypeme skořicí, pokračujeme další vrstvou. Pečeme v troubě na 180°C, pak stáhneme na 140°C na asi 45 min.
Do hrnce dáme 3 žloutky, cukr, vanilkový cukr, vanilkovou dřeň, vanilkový lusk, lžíci kukuřičného škrobu, mléko a mícháme, dokud omáčka nezhoustne. Nevaříme. Vyndáme lusk.
Zemlbábu zdobíme čerstvými švestkami, polijeme omáčkou a pocukrujeme.
Zdroj: ŠVESTKOVÁ ZEMLBÁBA; TV Barrandov Babica vs Sapík http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/nove-recepty#sec-info [On-line 09.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář