Ingredience:
Kynuté těsto
- 20 g droždí
- 120 g krupicového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 250 ml mléka
- 40 ml rumu
- 60 g sádla
- 1 vejce
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce na potření těsta
Náplň
- švestky
- krupicový cukr
- mletý mák
Na potření po upečení
- máslo s rumem
Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme rum, rozpuštěné vlažné sádlo, vejce a žloutek, sůl, zamícháme, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zakryté utěrkou necháme asi hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každý rozválíme, naplníme rozpůlenými švestkami, posypeme cukrem a mákem, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme do tvaru cihliček. Vkládáme do pekáče vymazaného sádlem, potíráme i všechny strany buchet. Pečme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova. Po upečení ještě horké buchty potřeme přepuštěným máslem s troškou rumu.
Zdroj: Švestkové cihly; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1487-svestkove-cihly/ [On-line 29.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář