- 600 g polohrubé mouky
150 g cukru
220 ml vlažného mléka
40 g droždí
160 g másla
6 ks žloutků
špetka muškátového oříšku
100 g směsi mletého máku a cukru
švestky podle počtu koláčů
trochu rumu
sůl
Připravíme si na vál suroviny na těsto – mouku, máslo, špetku soli a cukr. V misce rozmícháme kvásek z droždí, vlažného mléka, trošky cukru a zasypeme moukou. Když nakyne, přidáme ho postupně se žloutky, cukrem, mlékem a špetkou muškátového oříšku k ostatním surovinám a uhněteme pevné těsto. Necháme nakynout. Po dvojím přetužení vyválíme plát, vykrájíme kolečka, do nich balíme švestky s trochou směsi máku a cukru. Koláče potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pečeme na vymazaném plechu asi 20 minut na 200 stupňů do zlatova. Hotové koláče ještě za horka potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu a po vychladnutí pocukrujeme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/72-svestkove-kolace-s-makem/
Poslední tip, trik či komentář