Ingredience
- vepřová kýta nebo krkovice 500 g
- kuřecí prsní nebo stehenní řízky 500 g
- velká mrkev 2 kusy
- menší petržel 2 kusy
- celer 150 g
- větší cibule 2 kusy
- půlka citronu 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
- olej (pod maso) 1 dávka
- kus másla (pod zeleninu) 1 dávka
nálev:
- voda 300 ml
- masox 1 kus
- nové koření 3 kuličky
- pepř 5 kuliček
- bobkový list 1 kus
- majoránka 1 špetka
- kmín 1 špetka
- smetana 250 ml
- šlehačka 250 ml
- domácí houskový knedlík:
- polohrubá mouka 1500 g
- vejce 2 kusy
- mléko 750 ml
- sušené droždí 70 g
- jeden a půl rohlíku 1 dávka
- sůl 1 špetka
1. Vepřové a drůbeží maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, naložíme na 24 hodin do bílého jogurtu.
2. Zeleninu nakrouháme a na tuku – nejlépe na másle – osmahneme. Ingredience na nálev dáme do kastrolu a necháme přejít varem, nalejeme na osmahnutou zeleninu a krátce podusíme. Poté vyndáme bobkový list a vše umixujeme. Přidáme 250 ml smetany a 250 ml šlehačky a dochutíme citronovou šťávou.
3. Na knedlíky si v teplém mléce necháme vzkypět droždí, poté dáme do mísy veškeré ingredience a vypracujeme, aby se těsto nelepilo. Dáme kynout. Po vykynutí uděláme dvě šišky a necháme je uvařit dvacet minut nad párou.
4. Těsně před porcováním knedlíků naložené maso lehce zbavíme jogurtu a zprudka usmažíme po obou stranách na oleji a podáváme s knedlíkem a omáčkou.
Zdroj: Svíčková, houskový knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-houskovy-knedlik [On-line 31.05.2013]
Poslední tip, trik či komentář