reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková na smetaně z králíka s kropenatými knedlíky

Suroviny :

  • cca litr a půl vody
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce octa
  • 3 kuličky celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 2 mrkve, na kolečka
  • stejné množství celeru
  • stejné množství petržele
  • 1 větší cibuli
  • 100 g uzeného špeku
  • králičí hřbet a zadní stehna
  • 1 kelímek 33 % smetany
  • 1 lžíce hladké mouky

1) Králičí maso naporcujeme, do tohoto receptu použijeme hřbet a zadní stehna. Nejdřív si připravíme lák. smícháme vodu, sůl, ocet, celého pepře, nové koření a 2 bobkové listy. Lák krátce svaříme, aby se chutě koření rozvinuly. Pak ho necháme vystydnout. Mezitím si nakrájíme 2 mrkve, stejné množství celeru a petržele a 1větší cibuli. Maso dáme do mísy, proložíme zeleninou, nahoru na králíka položíme cibuli, a pak přelijeme vychlazeným lákem. Necháme přes noc zakryté v ledničce.

2) Druhý den vyndáme maso, v kastrolu rozpustíme uzený špek (100 g), a opečeme na něm porce masa. Můžeme přidat trochu oleje, pokud by tuku ze špeku bylo málo. Když je maso lehce opečené, přidáme i zeleninu, orestujeme, přisolíme a opepříme mletým pepřem, a pomalu dusíme pod pokličkou. V průběhu dušení podléváme lákem. Ten máme stále připravený vedle na plotýnce lehce ohřátý, aby nám zbytečně nesnižoval teplotu masa),

3) Dusíme doměkka (bude to trvat cca hodinu), pak vyndáme koření na talířek, maso na jiný talíř, a zeleninu do cedníku podloženého talířem – a skrz tento cedník ji propasírujeme zpátky do hrnce. To v případě, že máte rádi v omáčce rovnoměrné kousky zeleniny. Pokud máte rádi hladkou, klidně si pomozte mixérem, ostatně ani mixovat nemusíte úplně dohladka. Ale dejte si vážně pozor, abyste před mixováním vyndali všechno koření, jinak budete mít chuť svíčkové dost jinou, než chcete.

4) Pak si do kelímku 33 % smetany zamícháme 1 lžíci hladké mouky. Tuto směs vmíchejte do omáčky, nechte ještě cca pět minut povařit, a pak přidejte i maso. Pak ochutnejte. Každý má rád svíčkovou trošku jinou, takže na konci můžete vyladit její chuť právě podle vašeho vkusu – citronem, cukrem a solí. Na talířích ozdobte ověřenou klasikou – citronovým terčíkem se šlehačkou a brusinkami.

Kropenaté knedlíky od tety Míly

Suroviny :

  • 2 lžíce másla
  • 2 včerejší housky, nakrájené na kostičky
  • 3 dcl vlažného mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 25 g droždí
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • hrst nasekané pažitky

1) Kostičky housky si opečeme na pánvi na dvou lžících másla dokřupava (v knedlíku se samozřejmě rozmočí, ale zůstane jim libá chuť opečené housky).

2) V míse smícháme mouku, housku nakrájenou na kostičky a zalijeme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Přidáme rozdrobené droždí (můžeme si ho také rozmíchat v mléku), špetku soli, moučkového cukru a promícháme. Pak přidáme nastrouhanou mrkev a nasekanou petrželku. Vypracujeme vláčné těsto a necháme ho 30 – 45 minut kynout. 
3) Z vykynutého těsta vytvoříme čtyři knedlíky a dáme do osolené vody na 17 minut vařit (pokud nevyužijeme všechny čtyři, můžeme si klidně dva zamrazit na příště). Uvařený houskový knedlík vyndáme z vody a překrojíme v půlce nebo propíchneme špejlí, aby se nesrazil.

Zdroj: Svíčková na smetaně z králíka s kropenatými knedlíky; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/recepty-ze-dvojky-karoliny-domaci-kucharky?special=773951 [On-line 05.10.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.