- žervé 200 g
- lučina 200 g
- 33% smetana 1 kelímek
- česnek 2 stroužky
- centimetrový plátek plísňového sýra 1 plátek
- centimetrový plátek tvrdého sýra (gouda) 1 plátek
- pražené sekané vlašské ořechy 50 g
- sůl 1 špetka
- agar 7 g
- sekané bylinky 1 hrst
Oddělíme 50 g lučiny, tu smícháme s částí sekaných ořechů a uválíme váleček dlouhý na délku formy. Z plísňového a tvrdého sýra ukrojíme hranolek 1×1 cm dlouhý na délku formy (nebo dáme dva za sebou). Sýry rozšleháme ve smetaně, přidáme česnek utřený se solí, dosolíme podle chuti, vmícháme bylinky a celou směs zahřejeme na ca 50°C. Ve sto ml vody uvaříme agar a vše smícháme se sýrovou hmotou a udržujeme teplé. Na dno formy vyložené potravinářskou folií nasypeme zbytek sekaných ořechů, zalijeme do roviny tenkou vrstvou sýrové hmoty a necháme v chladu několik minut zatuhnout (nesmí ztuhnout úplně, aby se spojilo se zbytkem). Na zatuhlou vrstvu na dně položíme souběžně hranolky sýrů a opět zalijeme, na tuto vrstvu přidáme váleček ze sýra a ořechů a dolijeme do výšky formy. Pak necháme celé vychladit. Podáváme s bílým pečivem a čerstvou zeleninou.
Zdroj: Sýrová terina, zeleninová obloha, dresink; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/syrova-terina [On-line 14.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář