Potřebujeme:
- 1 kg hovězí špičky – tafelspitz,
- ½ celeru,
- 1 rajče,
- 2 cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1 petržel,
- 2 bobkové listy,
- celý pepř, sůl
Neoloupanou cibuli překrojíme a na sucho opečeme. Zeleninu oloupeme a překrájíme na menší kousky a zalijeme 1 l vody. Přidáme opečenou cibuli, překrojené rajče, česnek, bobkový list, pepř a sůl. Nakonec vložíme celou špičku tak, aby byla ponořená. Vaříme v tlakovém hrnci, případně v normálním hrnci pozvolna 2,5 hodiny.
Bujónové brambory:
- mrkev,
- celer,
- plochou petržel,
- brambory,
- 1 lžíci másla
Zeleninu a brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vývaru z masa.
Uvařené maso nakrájíme, přilijeme vývar, přidáme bujonové brambory a vedle do mističky dáme křenový dip.
Křenový dip:
- 5 toastů,
- vývar,
- 3 cm křenu,
- ocet,
- hrst pažitky,
- sůl, cukr
Toasty ořežeme, nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem a mícháme, až zkrémovatí. Přidáme čerstvý křen, nakrájenou pažitku a ochutíme solí, cukrem a octem.
Zdroj: Tafelspitz s křenovým dipem a bramborami; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/tafelspitz-s-krenovym-dipem-a-bramborami.html [On-line 03.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář