Suroviny
Na těsto:
- hladká mouka 200 g
- cukr krystal 40 g
- máslo 90 g
- sůl 1 špetka
- vejce 1 ks
Na náplň:
- čokoláda na vaření 200 g
- smetana 200 ml
- mléko 80 ml
- vejce 1 ks
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Poté zaděláme na těsto. Smícháme nejdřív sypké ingredience (mouku, cukr a sůl), posléze do směsi uděláme důlek a vlijeme rozmíchané vajíčko. Mírně ho zapracujeme prstem do mouky, následně zapracujeme na kostky nakrájené změklé máslo. Výsledek by měla být mírně drobící se hmota. Do formy rozprostřeme pečicí papír a na něj vmačkáme těsto. Do těsta propíchneme pár dírek vidličkou a zatížíme ho dalším pečicím papírem, na který nasypeme např. čočku. Toto je proto, aby se těsto nenafouklo.Pečeme cca 15 minut do chvilky, kdy těsto začíná zlátnout.
Mezitím si do mísy nalámeme čokoládu, kterou posléze zalijeme ohřátou smetanou s mlékem. Necháme stát jednu minutu, a až potom promícháváme, dokud nemáme celistvou hmotu. Těsně před vlitím na těsto, které nám mezitím zezlátlo, rozklepneme jedno vajíčko a promícháme.Vrátíme do trouby na cca 15 minut.
Zdroj: Tarte au chocolat; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tarte-au-chocolat [On-line 28.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář