Ingredience:
- telecí hrudí
- drcený pepř
- sůl
- rozmarýn
- tymián
- bobkové listy
- rostlinný olej
2 porce
- 200 g telecího konfitovaného hrudí
- 2 rohlíky
- 1 vejce
- 30 g másla
- 1 šalotka
- hrst plocholisté petrželky
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
na podávání
- listový špenát
- silná telecí šťáva
- petrželové chipsy
Maso osolíme, opepříme, poklademe nadrhnutými bylinkami, přidáme bobkový list a zabalíme do potravinářské folie. V lednici necháme do druhého dne marinovat.
Přendáme do pekáče, zalijeme olejem, zakryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 8-10 hodiny při 90 °C nebo 4 hodiny při 130 °C.
Poté vyjmeme z tuku, zatížíme a dáme na 10 hodin lisovat.
Z hrudí nakrájíme velmi tenké plátky, které těsně vedle sebe klademe na potravinářskou folii, poklademe ji nádivkou a zarolujeme, důkladně zabalíme do folie a ještě do alobalu. Vaříme 10 minut.
Poté vyjmeme, alobal a folii opatrně odstraníme a podáváme se špenátem a petrželovými chipsy, doplníme telecí šťávou.
Nádivka
Rohlíky nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, přidáme vejce, nasekanou petrželku, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme.
Nadrobno nakrájenou šalotku osmahneme na másle a vmícháme ji do směsi.
Nádivku klademe na plátky masa.
Špenát
V pánvi rozpustíme máslo, na něm osmahneme šalotku dosklovata, vmícháme mladý špenát, ochutíme mletým pepřem a solí, zlehka osmahneme, osušíme na papírovém ubrousku a podáváme.
Zdroj: Telecí hrudí plněné žemlovou nádivkou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1373-teleci-hrudi-plnene-zemlovou-nadivkou/ [On-line 27.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář