- telecí kýta 1 kg
- hořčice
- anglická slanina 100 g
- křepelčí vajíčka 10 kusů
- sůl a pepř 1 špetka
- mleté maso 100 g (kuřecí, hovězí)
- rohlík 1 kus
- vajíčko 1 kus
- troška mléka
- petrželka 1 hrst
- mouka 0.5 šálku
- strouhanka 0.5 šálku
- česnek 3 stroužky
- cibule 2 kusy
- brambory 750 g
- ořech másla
- solamyl 1 lžička
- majoránka 1 špetka
Telecí kýtu si rozkrojíme, jako když chceme udělat kapsu, ale pak rozevřeme a naklepeme. Namažeme hořčicí, pokladem plátky slaniny a uděláme nádivku.
Na nádivku si rozmočíme jeden rohlík v troše teplého mléka, přidáme osmaženou cibulku, mleté maso, nasekanou petrželku, vajíčko, sůl a pepř. Zamícháme a dáme si vařit křepelčí vajíčka, na mírném ohni stačí asi 2 minuty. Vše pokladem na maso, vajíčka dáme na střed a pomalu rolujeme, nakonec zavážeme provázkem. Roládu zprudka osmahneme na pánvi na másle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Dáme péct do předem přehřáté trouby na 220 °C a po dvaceti minutách teplotu stáhneme na 180, necháme přikryté pokličkou, aby se nám maso nevysušilo, pečeme hodinu a půl až 2 hodiny.
Pak si uděláme sos k pečeni. Osmahneme cibulku, slaninu nebo špek nakrájíme na drobné kostičky a vypečeme, zalijeme výpekem z masa, přidáme trochu vody a trochu masoxu a zahustíme škrobem nebo jíškou.
Na bramborové muffiny si nastrouháme nebo rozmixujeme syrové brambory, přidáme cibuli, slaninu, majoránku a česnek. Přidáme mouku a strouhanku, vše promícháme a plníme formy na muffiny, dospodu můžeme dát trochu pečícího papíru nebo slaninu, aby nám šly muffiny z formy vyndat. Pečeme asi hodinu na 170 °C.
Zdroj: Telecí roláda; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-rolada [On-line 18.6.2012]
Poslední tip, trik či komentář