- libová telecí kýta 1 kg
- česnek dle chuti
- sůl a pepř 1 špetka
- plátky slaniny 200 g
- brambory 1 kg
- větší cibule 1 kus
- máslo 3 lžíce
- horký masový vývar 250 ml
- šalvějové listy na ozdobu
- zelené lusky či kapustičky
- divoká rýže
Troubu předehřejeme na 220 °C. Maso a šalvějové listy omyjeme a osušíme. Z telecí kýty si připravíme plát masa, obložíme plátky slaniny a šalvějí a stočíme. Potřeme solí a pepřem a převážeme nití.
Rozehřejeme máslo a maso zatáhneme spolu s jemně nastrouhanou cibulkou. Až se maso zatáhne, tak jej vložíme do pekáče a přikryjeme alobalem, aby bylo hezky měkké.
Teplotu snížíme na 180 °C. Maso během pečení podléváme vývarem. Asi po 30 minutách teplotu zmenšíme na 170 °C. Pečeme dalších 30–45 minut. Během této doby maso stále poléváme vypečenou šťávou. Po upečení na chvíli necháme zčervenat bez alobalu a podáváme s rýží, zelenými fazolkami či kapustičkami.
Zdroj: Telecí závitek se slaninou a bylinkami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-zavitek-se-slaninou-bylinkami [On-line 31.10.2012]
Poslední tip, trik či komentář