- 1 vepřové koleno
- ½ kg vepřové plece
- 1 vepřové srdce
- 2 vepřové jazyky
- 3 vepřové nožičky
- mleté kůže z kolene a nožiček
- vývar z masa č. I
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- mletý pepř
- mleté nové koření
- sůl
- tlačenkové střevo
- řeznický provázek
Na podávání
- cibule
- ocet
- chléb
Do kastrolu vložíme nakrájené maso z kolene, plece, jazyka a srdce, namleté kůže, zalijeme masovým vývarem č. 1 tak, aby bylo vše dobře zakryté, prohřejeme, okořeníme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, novým kořením a solí a pozvolna vaříme ¾ hodiny, poté nalijeme do sáčků − tlačenkového střeva, zavážeme motouzem a necháme chladnout. Přitom zpočátku každých 15−20 minut tlačenkou otáčíme. Pokud se nám začne navrchu hromadit sádlo, dlaní rozetřeme a pootočíme.
Ztuchlou tlačenku krájíme na plátky a podáváme posypanou nadrobno nakrájenou cibulí, zakápnutou octem, doplníme chlebem.
Zdroj: Tlačenka; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1199 [On-line 11.02.2013]
Potom směs nacpeme do tlačenkového střeva a 2 hodiny vaříme. Po půl hodině vždy otočíme. Uvařenou bůčkovou tlačenku necháme ztuhnout v chladnu jako normální tlačenku. Hotovou bůčkovou tlačenku servírujeme podle chuti.