Suroviny:
- 750 g hovězího zadního
- vývar
- 200 g špeku
- 3 mrkve
- 1 celer
- 1 petržel
- 2 cibule
- 200 g másla
- olej
- hořčice
- sůl
- celý pepř (10 kuliček)
- nové koření (4 kuličky)
- 2 bobkové listy
- 1 citrón
- 200 ml smetany
- jíška
- cukr
- zakysaná smetana
- plochá petržel
Tvarohový knedlík s brusinkami:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g dětské krupičky
- 50 g mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- brusinky
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji a másle. Vyndáme, do pekáčku vložíme plátky slaniny, kořenovou zeleninu a orestujeme. Přidáme cibuli, bobkový list, pepř, nové koření, restujeme. Dáme hořčici, plochou petržel, cukr, podlijeme vývarem a vrátíme maso. Pečeme v troubě nejdříve na 200°C, poté stáhneme na 170°C a pečeme do měkka. Maso a slaninu vyndáme. Do pekáče přidáme jíšku a smetanu, provaříme a omáčku propasírujeme. Na pánvičce opečeme kostičky slaniny. Přidáme výpek ze slaniny do omáčky, zjemníme smetanou, dochutíme.Do mísy dáme tvaroh, krupičku, vejce, sůl, mouku a vypracujeme těsto na 5 porcí knedlíku. Porce naplníme brusinkami, knedlíky uvaříme.
Podáváme svíčkovou s brusinkovým knedlíkem, posypaným slaninou a ozdobíme lžičkou zakysané smetany.
Zdroj: TMAVÁ SVÍČKOVÁ PODLE ANIČKY BABICOVÉ; TV Barrandov Babica vs Sapík http://www.barrandov.tv/babica-vs-sapik/recepty#sec-info [On-line 11.04.2016]
Poslední tip, trik či komentář