Ingredience pro přípravu receptu:
- 1 l – zeleninový vývar
- 250 ml – rajčatové pyré
- 250 g – rajčata – spařená, oloupaná a na kostičky nakrájená
- 60 g – máslo
- 1 lžíce – hladká mouka
- 2 lístky – bazalka
- 1 špetka – hnědý cukr
- 1 špetka – skořice
- 1 špetka – sůl
- 1 špetka – čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana na dochucení
Připravíme si jíšku. V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm mouku. Zalijeme ji studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata i rajčatové pyré. Promícháme a vaříme přibližně 20 minut. Zatímco se polévka vaří, přidáme do ní špetku skořice a pár lístků čerstvé bazalky. Uvařenou polévku propasírujeme přes síto nebo ji rozmixujeme ručním mixérem. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí. Dle kyselosti rajčat dosladíme hnědým cukrem. Hotovou polévku dáme na talíř, ozdobíme kopečkem zakysané smetany a lístkem čerstvé bazalky.
Zdroj: Tomatová polévka; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/tomatova-polevka.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář