4 porce
- 800 g filetu tresky
- sůl
- tymián
- bobkový list
- rozmarýn
- voda
Aioli
- 4 žloutky
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky dijonské hořčice
- střik vinného octa
- cca 500 ml panenského olivového oleje
Zelenina
- brambory
- mrkev
- hráškové a fazolové lusky
- květák
- cuketa
- sůl
Tresku nasolíme a necháme 30−60 minut odležet. Sůl vytáhne z tresky vodu, poté ji opláchneme, nakrájíme na porce a vaříme v bylinkové várce 4 minuty a vyjmeme.
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do hmoždíře, přidáme dijonskou hořčici, kapku vinného octa, nakrájený stroužek česneku, drtíme a postupně přiléváme olivový olej, tloučkem mícháme až do zhoustnutí.
Zeleninu nakrájíme a podle tvrdosti ji postupně vaříme v osolené vodě.
Zelenou zeleninu po uvaření prudce zchladíme, aby si uchovala krásnou barvu.
Podáváme porci ryby, obložíme zeleninou a doplníme aioli. Vše zakápneme olivovým olejem.
Zdroj: Treska se zeleninou a aioli; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1455-treska-se-zeleninou-a-aioli/ [On-line 21.07.2014]
Poslední tip, trik či komentář