(20 – 30 porcí)
na těsto:
- 250 g hladké mouky
0,5 l vody
200 g másla
7 vajec
na náplň:
- 250 g ricotty
cukr moučka dle chuti
150 ml šlehačky
čokoláda dle chuti
1 limeta
na ozdobení:
- jahody
borůvky
kandovaná pomerančová kůra
karamelová poleva
čokoláda
bílá čokoláda
cukr moučka
máta
Začneme přípravou těsta: Do vroucí vody vložíme máslo. Až se rozpustí a začne vřít, přisypeme mouku. Za stálého míchání ji orestujeme tak, aby dno hrnce zůstalo bílé. Tento základ vychladíme zhruba na teplotu lidského těla, postupně do něj vmícháme vejce a z hotového těsta děláme pomocí dvou polévkových lžic noky. Ty pokropíme zlehka vodou a pečeme při dvou stech až dvoustech dvaceti stupních zhruba deset až patnáct minut do zlatova.
Mezitím si můžeme přichystat krém: Rozmícháme ricottu, dochutíme ji cukrem, nastrouhanou čokoládou a nastrouhanou kůrou z limety, a na závěr zlehka vmícháme šlehačku. Pokud krém ihned nepoužijeme, dáme ho do lednice.
Upečené a vychlazené zeppole podélně nakrojíme a naplníme krémem. Praktické je použít cukrářský sáček. Ozdobíme ovocem, kandovanou kůrou, polevou z karamelu, tmavou a bílou čokoládou, moučkovým cukrem, snítkou máty – prostě: Fantazii se meze nekladou!
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/229-tribarevna-variace-na-zeppole/
Poslední tip, trik či komentář