Těsto
- 350 g polohrubé mouky
- 120–150 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 120 g rozpuštěné Hery
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- 3/4 hrnku mléka
- špetička soli
Poleva
- 180 g másla nebo Hery
- 4 lžíce rumu
- 3 lžíce horké vody
- 200–250 g práškového cukru
- 40 g kakaa
Mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl promícháme, přidáme „mokré“ suroviny a opět promícháme. Směs vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě „šťouchance“.
Při přípravě polevy rozpustíme máslo, rum a vodu a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli chladnout a potom ji nalijeme na moučník. Pěkně postupně od středu, aby se dostala do všech dírek. Necháme ztuhnout a podáváme.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tuzemska-stouchana-buchta [on-line 1.9.2011]
Poslední tip, trik či komentář